Pamenate laikus, kai padidėjus cholesterolio lygiui organizme, gydytojai savo pacientams rekomenduodavo vengti cholesterolio turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, kiaušinių? Buvo manoma, kad maiste esantis cholesterolis didina cholesterolio kiekį kraujyje ir širdies ligų riziką. Vis dėlto, naujausi tyrimai atskleidžia, kad tai toli gražu ne universali taisyklė ir vengti reikėtų visai kitomis savybėmis pasižyminčių produktų.
Riebūs pieno produktai
Kenčiantiems nuo per aukšto cholesterolio lygio kraujyje, vertėtų vengti riebių pieno produktų. Specialistai rekomenduoja riebaus sūrio gaminių vartojimą sumažinti iki dviejų kartų per savaitę bei rinktis mažiausio riebumo pieną, varškę, jogurtą ir grietinę. Taip organizmą aprūpinsite kalciu ir kitais vitaminais, tačiau nepadidinsite cholesterolio lygio.
Raudona mėsa
Kiaulienos kepsniai, jautienos kepsniai, šonkauliukai, kiaulienos kotletai ir malta jautiena paprastai turi daug sočiųjų riebalų ir cholesterolio, o tokia kombinacija visai netinka žmonėms su padidėjusiu cholesterolio lygiu organizme.
Rinkitės 90 proc. liesą maltą jautieną, liesus jautienos gabalus (pvz., nugarinę, filė) bei pasvarstykite apie mažiau riebalų turinčius gyvūninių baltymų šaltinius, pavyzdžiui, keptą paukštieną be odos arba liesą maltą paukštieną.
Perdirbta mėsa
Pacientams turintiems problemų su širdimi, kraujagyslėmis ir cholesteroliu, vertėtų riboti perdirbtos mėsos suvartojimą, nes joje yra daug druskos ir mažai maistinių medžiagų. Daugelis pritars, kad įvairios dešros ir dešrelės dažniausiai gaminamos iš riebių jautienos ar kiaulienos gabalų.
Jei be mėsos apsieiti negalite, tuomet rinkitės kuo mažiau perdirbtus gaminius, kurie pagaminti iš liesos kalakutienos ar vištienos.
Keptas maistas, riebaluose gruzdinti patiekalai
Jei esate didelis gruzdintų bulvyčių, riebaluose keptos vištienos ir gruzdintų kiaulienos odelių mėgėjas – pats laikas šiuos patiekalus išbraukti iš mitybos raciono. Pasirodo, kad riebaluose ruoštuose maisto produktuose gausu transriebalų, kurie itin didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje.
Verčiau rinkitės liesesnius maisto gaminius – vištieną kepkite orkaitėje, atsisakykite odelių, o bulves virkite. Patikėkite, už pasikeitusią mitybą jums padėkos visas organizmas.
Miltiniai desertai ir saldumynai
Sausainiuose, pyraguose ir saldainiuose paprastai yra sviesto, todėl juose gausu sočiųjų riebalų ir cholesterolio. Be to, desertinių patiekalų sudėtis dažniausiai neapsieina ir be cukraus, o jis kraujyje gali padidinti trigliceridų (nesveikų kraujo riebalų, kurie gali būti koronarinės širdies ligos rizikos veiksnys) kiekį.
Jei esate smaližius, bet norite išvengti padidėjusio cholesterolio, verčiau desertus gaminkite namuose ir rinkitės tuos receptus, kuriuose mažiau cukraus ir sviesto. Žinoma, nepamirškite ir vaisių – juk jie gali tapti puikia pakaita saldainiams ir pyragėliams.
Jeigu skauda gerklę, smulkiai supjaustykite svogūną ir užpilkite cukrumi. Po kelių valandų perkoškite ir gerkite po šaukštelį. Citrinos sultys, pasaldintos medumi,- geriausias vaistas užkimus.
Kitas faktas
Komentarai