Kai kurie žmonės metų metus kovoja su papildomais kilogramais, arba tiesiog nėra patenkinti savo kūno formomis. Prasideda alinantis dietų maratonas: vieni jo dalyviai ieško informacijos, kaip kuo greičiau numesti svorio, kiti gi protingesni – rezultatų jie siekia lėtai, bet užtikrintai. O ką daryti tiems, kurie jo negali priaugti?
Svoris gali būti per mažas dėl daugelio priežasčių – virškinamojo trakto ligų, nevisavertės mitybos, per greitos medžiagų apykaitos... Tačiau jeigu su sveikata viskas gerai, problemą dažniausiai galima išspręsti pakoregavus mitybą.
Išanalizuokite savo racioną
Keletą dienų į užrašų knygutę žymėkitės, ko ir kiek suvalgote. Vieno valgymo metu suaugusiam žmogui reikėtų suvartoti ne mažiau kaip 700 g maisto. Jeigu per pietus, pusryčius ir vakarienę jo gaunate mažiau, liesumo priežastis greičiausiai yra nepakankamas maisto kiekis. Jeigu jis normalus, vadinasi, reikėtų pradėti vartoti daugiau gyvulinės kilmės baltymų.
Maitinkitės visaverčiu maistu
Visaverčio maisto turite gauti ne rečiau kaip 3 kartus per dieną. Būtų idealu, jeigu valgytumėte 5–6 kartus, darytumėte tai ramioje aplinkoje, kadangi nervingumas kliudo įsisavinti naudingąsias medžiagas. Pertraukų metu užkąskite džiovintais vaisiais ir riešutais.
Apie baltymų naudą
Riebus maistas išties skatina svorio augimą, tačiau jis greičiausiai negražiai nusės ant šonų ir pilvo. Tokie patiekalai sutrikdo medžiagų apykaitą ir virškinimą, todėl geriau pirmenybę teikti baltymingiems produktams, t. y. riebiai grietinei, sviestui, miltiniams gaminiams (pyragams, bandelėms, sausainiams, meduoliams – patartina valgyti su saldžia arbata arba kompotu) ir ryžiams (geriausia virti juos su pienu arba mėsos sultiniu).
Vienas britų žurnalas yra paskelbęs atlikto eksperimento duomenis, kurio metu nustatyta, kad moteris, gyvenusi 50 metų santuokoje su knarkiančiu vyru, praranda 4-erius metus miego.
Kitas faktas
Komentarai (2)
Galiu sutikt, kad kiekviename ju galima rast baltymu, taciau ypac mazais kiekiais ir gal net be kazkurios is triju issisakojusios grandines amino rugsciu, kurios yra pacios varbiausios, nes organizmas is ju sintetina kitas amino rugstis