Naujausi tyrimai rodo, kad svorio priaugti galima daug greičiau, negu manyta iki šiol. Iš tiesų šiam procesui užtenka vos kelių valandų po valgio. Į rizikos grupę pirmiausiai patenka tos dailiosios lyties atstovės, kurios po puotos negali iš karto sudeginti suvartotų kalorijų. Specialistai manė, kad toks laiko tarpas per trumpas, kad kas nors pasikeistų, kad papilnėti reikia metų. Deja, šiam mitui atėjo galas.
Mokslininkai iš Oksfordo universiteto patvirtino, kad riebalų kaupimasis klubų, talijos ir pilvo srityje yra labai greitas procesas. Buvo atliktas eksperimentas, kurio metu savanoriai valgė nesveiką maistą. Per vieną valandą po sočių ir riebių pietų riebalinės ląstelės „pagavo“ riebalų lašelius ir atidėjo saugojimui. Tyrinėtojai padarė išvadą, kad riebų maistą geriausia valgyti ryte – tik tokiu atveju jo komponentai tolygiai pasiskirstys po visą kūną, o ne nusės vidurinėje kūno dalyje. Ypač didelį pavojų pacientų sveikatos būklei kelia riebi vakarienė.
Po vakarienės 50 % suvartotų kalorijų nusėda riebalų pavidalu ant pilvo ir klubų. Jeigu pietų metu suvartojama 30 g riebalų, ant talijos atidedama 2,5 šaukštelio. Organizmas kaupia riebalus talijos srityje tam, kad po to galėtų naudoti juos kaip papildomą energijos šaltinį. Tačiau jeigu persivalgoma nuolat, organizmui susidoroti su riebaliniu audiniu tampa labai sunku. Riebalai juosmens srityje itin pavojingi moterų sveikatai, kadangi riebalinėse ląstelėse kaupiasi žalingos medžiagos, o pilvo ertmėje esantys organai yra gyvybiškai svarbūs.
JAV specialistai teigia, kad gripas gali kelti daug didesnį pavojų negu raupai ar juodligė – jie nustatė, kad esama ryšio tarp gripo ir mirtinų infarkto atvejų, ir tvirtina, jog su gripu susijusių mirčių esama keturis kartus daugiau, negu iki šiol teigta.
Kitas faktas
Komentarai (18)