Restoranų Vyriausiųjų Virėjų ir Konditerių Asociacijos valdybos pirmininkas, buvęs ilgametis asociacijos prezidentas, Stanislavas Kizenevičius yra pasakęs: „Ateityje patenkintas klientas bus ne tas, kuris iš restorano išeis tiesiog sotus, bet tas, kuris galės gauti visus jam rūpimus atsakymus, pavyzdžiui, apie jam patiektus pietus“.
Atsakingų restoranų tinkle esančių restoranų galima drąsiai klausti „kas šiandien meniu?“ ir gauti informaciją apie restorane/kavinėje naudojamus produktus, jų sudėtines dalis, alergenų, GMO naudojimą, produktų kilmę, paruošimo būdą ir kitą svarbią informaciją apie aplinkosauginę politiką bei vykdomus veiksmus.
Jau beveik pusę metų šioje iniciatyvoje dalyvauja Lietuvos maitinimo įstaigos, pionierės: restoranų tinklas „Kinų rožė“ (Vilnius), restoranų tinklas „Fortas“/ „Forto Dvaras“ (Vilnius, Kaunas, Panevėžys, Šiauliai) bei restoranas „Terrazza“, „Užupio klasika“ (Vilnius), „Brasserie de Verres en Vers“ (Vilnius), „Diverso“ (Kaunas), „Granatus“ (Klaipėda), „Navalio“ restoranas (Klaipėda). Neseniai prie iniciatyvos prisijungė lėto maisto filosofiją propaguojantis restoranas „Salvete“.
„Kas šiandien meniu?“ atsakingų restoranų projekte dalyvaujantys restoranai prisiima atsakomybę laikytis aplinkosaugos ekspertų parengtų kriterijų, pvz.: gaminant patiekalus naudoti ne mažiau 20% vietinių, sezoninių produktų, 10% ekologiškų produktų, rūšiuoti ir tinkamai tvarkyti atliekas, mažinti elektros ir vandens suvartojimą, rinktis tiekėjus turinčius aiškią socialinės atsakomybės, aplinkosaugos, kokybės politiką ir kt.
Jeigu ima smarkiai plakti širdis, pasigaminkite citrinos sulčių ir medaus koncentratą ir išgerkite vienu ypu.
Kitas faktas
Komentarai