Turbūt nėra virtuvės, kurioje tarp maisto produktų nerastume svogūnų. Juos tapo įprasta naudoti praktiškai visuose gaminiuose – ruošiant salotas, troškinius ar patiekalus iš mėsos. Kulinarai pabrėžia, kad net ir nedidelė dalis svogūno keičia gaminio skonį – jam priduoda aštrumo ir aitraus kvapo gūsį. Vis dėlto daugeliui iš mūsų sunku įsivaizduoti, jog svogūnai gali būti ne vien aštraus skonio įprastiems patiekalams suteikianti daržovė, bet ir – pagrindinis gaminio ingredientas.
Vis labiau populiarėjanti daržovė
Anot Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šių metų pardavimų duomenys rodo, kad svogūnai – vis paklausesnė daržovių asortimento prekė.
„Jei pirmąjį šių metų pusmetį palygintume su praeitais metais, ryškėja tendencija, kad svogūnų perkama vis daugiau. Karantino laikotarpiu jis netgi buvo viena iš 5 perkamiausių prekių. Spėjame, kad tokį populiarumą lėmė tai, kad dauguma žmonių pradėjo dirbti nuotoliniu būdu, gerokai dažniau gaminti maistą namie, o svogūnai, ne paslaptis, naudojami praktiškai visuose patiekaluose“, – teigia V. Budrienė.
Anot „Iki“ atstovės, nors prekybos tinklo parduotuvėse klientai gali rinktis iš saldžiųjų, baltųjų, rausvųjų svogūnų ir šalotų, populiariausi lieka gelsvos spalvos svogūnai.
„Be to, pastebime, kad pirkėjams svarbu ne vien veislė, bet ir lietuviška svogūnų kilmė. Nors šių daržovių atsivežame ir iš kitų šalių: Lenkijos, Nyderlandų, Egipto, Ispanijos ir Ukrainos, lietuviška produkcija lieka paklausiausia. Tokia tendencija nestebina – vietinė kilmė lietuviams asocijuojasi su šviežumu ir aukšta kokybe“, – sako ji.
Svogūnai – iš patikimo ūkio
Aukštos kokybės svogūnus jau apie 20 metų „Iki“ parduotuvėms tiekia Šiaulių rajono ūkininkas Linas Šateika. Be minėtų daržovių, prekybos centruose galima rasti ir jo užaugintų morkų.
L. Šateikos teigimu, šiemet svogūnų derlius – gausus. Tam buvo palankios oro sąlygos: nepagailėta ir lietaus, ir saulės. Vis dėlto, anot ūkininko, svarbiausias kriterijus, kurį jis taiko auginamoms daržovėms – jų nepriekaištinga kokybė.
„Mūsų ūkio tiekiama produkcija idealiai tinka tiems, kurie atidžiai renkasi daržoves, laikosi sveikos mitybos prin-cipų, rūpinasi savo šeimos sveikata, vertina kokybišką ir šviežią maistą. Mums svarbu, kad daržovės, kurios pasiekia parduotuvių lentynos, pirkėjams suteiktų tokį skonio pojūtį, lyg svogūnai buvo užauginti jų pačių darže“, – teigia ūkininkas.
Naudingųjų medžiagų šaltinis
Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, kaip populiarioje literatūroje rašoma, svogūnai ne vien padeda įsisavinti maistingąsias medžiagas, mažinti kraujospūdį ar naikinti bakterijas, jų naudojimas patiekaluose taip pat gerina nuotaiką.
„Būtų sunku išvardinti visus svogūnų teikiamus privalumus, nes jų – daugybė. Be to, ruošiant maistą juos galima naudoti praktiškai visur, o dedamą kiekį galima lengvai priderinti prie valgymo įpročių. Produkto universalumas yra būtinas norint jį dažnai įtraukti į savo maisto racioną, o svogūnai šia savybe tikrai pasižymi“, – teigia V. Juodkazienė.
Maisto ekspertė pažymi, kad, nepaisant susiformavusio įpročio, kad svogūnas – prieskoninė daržovė gaminiuose, jį galima naudoti kur kas universaliau.
„Daugelis nustebtų paragavę patiekalų, kuriuose pagrindinis ingredientas – svogūnas. Galiu užtikrinti, kad jie – ne vien sveiki, bet ir pasižymintys naujų skonių kombinacijomis. Tad siūlyčiau nedelsti ir išbandyti – galbūt suprasite, kad ši seniai patiekaluose naudojama daržovė gali pasiūlyti kur kas daugiau, nei manėte iki šiol“, – sako „Iki“ maisto ekspertė.
Maisto žinovė siūlo išbandyti 3 patiekalus, kurių žvaigždė – svogūnas.
Svogūnų pyragas su sūriu
Jums reikės:
· 1 kg svogūnų
· 0,5 kg bemielės sluoksniuotos tešlos
· 250 g fermentinio sūrio
· 4 kiaušinių
· 4 v. š. grietinės
· 1 vnt. sultinio kubelio
· Krapų
· Petražolių
· Druskos, pipirų
Paruošimas
Nulupkite svogūnus ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje troškinkite apie 20 minučių tol, kol suminkštės. Inde suplakite kiaušinius, sudėkite grietinę, druską, pipirus, krapus ir petražoles. Įdėkite pakepintus svogūnus ir sutarkuotą fermentinį sūrį. Viską tarpusavyje sumaišykite. Atšildytos tešlos dalimi išklokite kepimo indą ir paskirstykite masę. Likusią tešlą dėkite ant pyrago viršaus. 190 laipsnių įkaitintoje temperatūroje kepkite apie 40 minučių.
Svogūnų sriuba
Jums reikės:
· 1 kg svogūnų
· 250 g sviesto
· 200 g fermentinio sūrio
· Druskos, pipirų
Paruošimas
Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, o sviestą puode ištirpinkite. Sudėkite svogūnus ir ant nedidelės ugnies patroškinkite apie 30 minučių. Pagal skonį pagardinkite pipirais ir druska. Puode verdančius svogūnus užpilkite 1 litru vandens ir užkaiskite. Virkite 20 minučių. Sriubą pagardinkite fermentiniu sūriu.
Svogūnų džemas
Jums reikės:
· 2 kg svogūnų
· 200 g cukraus
· 100 ml acto
· 60 ml alyvuogių aliejaus
· 2 vnt. apelsinų
· 3 skiltelės česnako
· Druskos, pipirų
Paruošimas
Juostelėmis supjaustykite nuluptus svogūnus. Įdėkite juos ant aliejumi įkaitintos keptuvės. Vis pamaišydami kepkite apie 20 minučių. Susmulkinkite česnaką ir kepinkite dar 15 minučių. Įberkite cukrų, druską, pipirus, įpilkite actą ir sultis, išspaustas iš apelsinų. Išmaišius kaitinkite ant nedidelės ugnies tol, kol nebeliks skysčio (gali trukti iki 2 valandų). Karštus svogūnus sudėkite į stiklainius, dangtelius tik uždėkite, bet neužsukite. Į puodo dugną įdėkite rankšluostį ir ant jo sudėkite stiklainius. Puodą užpilkite vandeniu, kad stiklainius apsemtų iki pusės. Užvirus puodą kaitinkite 15–20 minučių. Stiklainius gerai užsukite ir palikite atvėsti, uždengę šiltu apklotu.
Išskleistų plaučių paviršiaus plotas sudarytų 80 kvadratinių metrų. Tai maždaug pusė krepšinio aikštelės ploto
Kitas faktas
Komentarai