Manote, kad servelatas – tai rinktinė mėsa? Jūs labai klystate! Mėsos šiame produkte yra mažiausiai. O pavojų sveikatai – kur kas daugiau. Gydytojai ir mokslininkai teigia, kad į galimų pavojų sąrašą galima įrašyti net ir senatvinę silpnaprotystę ir infarktą.
Manoma, kad servelato gamybos receptas buvo išrastas Šveicarijoje, dar XVI amžiuje. Seniau mėsininkai į faršą dėdavo kiaulės smegenų, todėl produktą pradėjo vadinti cerebellum (“smegenys”). Servelatas buvo gaminamas iš kiaulienos ir jautienos (mažesnė dalis). Įdėjus prieskonių, viskas buvo gerai sumaišoma, tuomet kemšama į žarnas ir vytinama. Pagal tarybinius standartus, servelate turėtų būti 50% riebios kiaulienos, 25% kiaulienos, 25% jautienos, druska ir pipirai. Šiais laikais šių standartų beveik nesilaikoma, todėl, pagal taisykles mėsos į dešras dėti net nėra būtina.
3 servelate esantys komponentai, kurie pavojingi sveikatai
Jeigu skauda gerklę, smulkiai supjaustykite svogūną ir užpilkite cukrumi. Po kelių valandų perkoškite ir gerkite po šaukštelį. Citrinos sultys, pasaldintos medumi,- geriausias vaistas užkimus.
Kitas faktas
Komentarai (1)