Kai termometro stulpelis priartėja prie 30 laipsnių, pietums norisi nebent šaltibarščių ar salotų. Tačiau siekiant paįvairinti vasarišką meniu, pietų idėja gali tapti sumuštiniai su daržovėmis ir sūriu, kurie neapsunkins, bet pasotins. Svarbu ir tai, kad jiems galėsite supjaustyti šaldytuve užsilikusias daržoves. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad mitybos įvairovė itin svarbi, tad jei sumuštiniui naudosite įvairiaspalves daržoves, jos džiugins ne tik akis, bet ir bus naudingos sveikatai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo nepraeiti pro sezonines daržoves – jos, įpusėjus sezonui, būna pigiausios.
Mėgaukimės pomidorais ir agurkais
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad tiek pomidorai, tiek agurkai yra ypač svarbios daržovės svorį kontroliuojantiems žmonėms, nes juose nedaug kalorijų, o skaidulos suteikia sotumo jausmą. Gydytoja taip pat paneigia populiarų mitą, jog pomidorų ir agurkų negalima valgyti kartu. „Šias daržoves galima įsidėti ir tarpiniam valgymui, priešpiečiams ar pavakariams – tai gali būti puikus ir sveikas užkandis. Pomidorai yra mažai kalorijų turintis produktas, kurio sudėtyje yra labai nedaug baltymų, beveik nėra riebalų, negausu angliavandenių, pakankamai daug skaidulų, ypač jei jis valgomas su odele.
Vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės, taip pat jame yra ir kalio bei vitamino K1, kuris labai svarbus kaulų sveikatai bei kraujo krešumo reguliavimui. „Pomidorai taip pat svarbūs dėl juose randamų antioksidantų. Daugeliui žinomas likopenas, beta-karotenas, bet pomidoruose taip pat yra chlorogeninės rūgšties bei naringenino – tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, nutukimo išsivystymo prevencijai“, – sako gydytoja dietologė.
Agurkai, ypač tokiu šiltu metu, apsaugo nuo dehidratacijos Anot gydytojos dietologės, dažnai agurkai nepelnytai nuvertinami, nes juose daug vandens. Tačiau daliai žmonių, pavyzdžiui, vaikams, agurkas gali būti kaip skysčių šaltinis, apsaugantis nuo skysčių netekimo. „Agurkas nėra tuščios maistinės vertės produktas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, jis jokiu būdu nepriskiriamas prie tuščių kalorijų turinčių produktų. Agurkuose yra vitamino K, šiek tiek magnio, kalio, mangano, vitamino C, todėl agurkai tikrai turėtų būti įskaičiuoti į tą daržovių skaičių, kurį rekomenduojama suvartoti per dieną“, – pažymi E. Gavelienė.
Širdies ir kraujagyslių ligos – sveikatos sutrikimas, kasmet nusinešantis daugiausia žmonių gyvybių.
Kitas faktas
Komentarai