Šie produktai itin naudingi mūsų organizmui. Jeigu juos vartosite nedideliais kiekiais ir reguliariai, ženkliai pagerės savijauta, tapsite lieknesni ir ilgiau gyvensite.
Riešutai. Nors šis produktas kaloringas, jo nauda labai didelė. Tai – skanus būdas gauti polifenolių, baltymų, melatonino ir polinesočiųjų riebalų rūgščių.
Riešutų pasirinkimas – skonio reikalas. Tiesa, skirtingi riešutai pasižymi ir skirtingomis savybėmis, pavyzdžiui: 30 g migdolų turi tiek pat polifenolių, kiek 1 puodelis žaliosios arbatos, pistacijos padeda kovoti su antsvoriu, lazdynų riešutai mažina kraujospūdį. Minėtieji riešutai (kaip ir graikiniai bei makadamijų) normalizuoja blogojo ir gerojo cholesterolio santykį, teigiamai veikia riebalų apykaitą.
60 g riešutų per dieną 10 % sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Riešutus galima valgyti kaip atskirą užkandį, maišyti į dribsnius, salotas ir netgi į pieniškus kokteilius.
Vaisiai ir daržovės. Uogose, vaisiuose ir daržovėse aptinkama daugiau kaip 3000 bioflavonoidų, stiprinančių kraujagysles, gerinančių jų pralaidumą ir elastingumą. Nuo bioflavonoidų priklauso šių produktų spalvinė gama (pavyzdžiui, morkose, moliūguose ir geltonosiose paprikose gausu karotinoidų – oranžinių ir geltonų pigmentų).
Vienuose vaisiuose ir daržovėse aktyviosios medžiagos pasiskirsto tolygiai, kituose jų galima rasti tik žievelėje (pavyzdžiui, obuoliuose). Yra žinoma, kad bioflavonoidai pasižymi uždegimus ir alergijas slopinančiu poveikiu, antioksidacinėmis savybėmis. Taip pat jie saugo kepenis ir reguliuoja vidaus sekrecijos liaukų veiklą.
Vaisius ir daržoves galima vartoti neapdorotus termiškai, troškintus, paruoštus garuose. Per dieną rekomendojama suvalgyti 4 porcijas (bendra masė – apie 500 g), pavyzdžiui: salotos, daržovių garnyras ir vaisiai desertui.
Komentarai