Rasos, Kupolinės ar Joninės – tai skirtingi tūkstantmečius skaičiuojančios trumpiausios metų nakties šventės pavadinimai. Tradicijomis ir apeigomis apipinta vasaros saulėgrįža davė pradžią ir mūsų visų taip pamėgtoms iškyloms į gamtą, vakarojimui prie laužo. Nors šiandien tai daugiau jaunimo šventė, tačiau VšĮ „Kretingos maistas“ mitybos ekspertė Aldona Blyžienė įsitikinusi, kad geresnės progos pabūti su savo vaikais, užkandžiaujant spragsint laužui, sunkiai besurasi.
Kviesdama šeimas prisiminti Joninių tradicijas, mokant mažuosius pinti vainikus, kartu dainuojant dainas, žaidžiant įvairius žaidimus ir ieškant stebuklingo paparčio žiedo, J. Blyžienė moko ir kaip tinkamai pasirinkti maisto produktus bei juos gaminti ant laužo, kad šventė neapkarstų dėl virškinimo sutrikimo ligų.
Iškyloms vengti greitai gendančių padažų
„Senovėje per Jonines daugelis valgių buvo gaminama gamtoje. Pats populiariausias – lauže keptos bulvės su rūgpieniu ar įvairiais padažais. Taip pat buvo spirginami lašiniai, mėsa, skanaujama iš anksto pasiruoštų pyragų, sūrio, kiaušinių, duonos“, - pasakoja A. Blyžienė.
Šiais laikais ruošiantis Joninių iškylai, mitybos specialistė ragina pasigaminti salotų iš šviežiai užaugintų daržovių. Svarbiausia negaminti su majonezu, grietine ar jogurtu, nes šie padažai greitai genda ir mažieji, gali apsinuodyti.
„Šviežių agurkų, pomidorų, salotų lapų, ridikėlių salotoms pagardintomis svogūnų laiškais ar krapo šakele, puikiai tiks alyvuogių aliejus ar citrinų sultys. Vaikai, nelabai mėgstantys daržovių, mielai jas valgys, jeigu galės patys juos pamovę ant pagaliuko pakepinti ant laužo žarijų. Tik atsiminkite, kad daržovių nerekomenduojama plauti upės ar ežero vandeniu, tai gali būti pavojinga. Turėkite švaraus geriamo vandens“, – pataria A. Blyžienė.
Renkantis mėsą taip pat reikia žinoti kelis pagrindinius dalykus.
Ne visa mėsa tinka kepimui
„Vaikai labai mėgsta patys čirškinti vaikiškas pieniškas dešreles. Tačiau tai gali būti pavojinga, nes kepimui nepritaikytuose gaminiuose juos kepant ant laužo susidaro pavojingų kancerogenų, - perspėja A. Blyžienė. - Keliaudami į gamtą su vaikais, geriau mėsą paruoškite patys. Rinkitės liesą, neriebią mėsą – vaikams itin tiks vištiena. O jeigu jau perkate paruoštus mėsos gaminius, įsitikinkite, kad jie paženklinti kaip tinkantys kepimui ant laužo“.
Dar vienas svarbus dalykas, kurį privalo žinoti kiekvienas stovyklautojas – negalima kepti ant atviros liepsnos. Ir nesvarbu, ar kepate mėsą, ar daržoves. Maisto produktai negali tiesiogiai liestis su ugnimi, nes tada apanglėja ir atsiranda žmogaus organizmui kenksmingų kancerogenų.
„Kepant lauko kepsninėje reikėtų palaukti, kol liks tik žarijos ir kepti virš jų, o kartas nuo karto užsiplieskusią ugnį prigesinti vandeniu. Ugnies atsiradimą skatina lašantys riebalai iš riebios mėsos, tad kaip minėjau, jos reikėtų vengti dar ir dėlto. Norint saugiai išsikepti žarijose bulves, reikia jas prieš kepant įvynioti į maistinę foliją. Valgydami iškeptą bulvę, švariai nulupkite odelę“ , - sako VšĮ „Kretingos maistas“ specialistė.
Geriausia – sausi užkandžiai
Nors vaikai itin mėgsta saldžius, gazuotus gėrimus – jų taip pat reiktų vengti. Geriausia troškulį malšinti negazuotu mineraliniu vandeniu arba namuose pasigamintu geriamuoju vandeniu su žaliąja citrina ir mėtos lapeliais. Svarbu nepamirškite visada pasirūpinti pakankamu kiekiu gaivaus gėrimo, dar prieš kelionę. Jeigu perkate ar gaminatės užkandžius, neimkite į kelionę konditerijos gaminių su glajumi, kremu ar įvairiais pertepimais.
„Esant šiltai temperatūrai jie pradeda labai greitai gesti. Jei norėsis užkandžių, pasiruoškite paprastų trapučių, džiūvėsių ar kitų sausų gaminių, svarbu, kad jų pagardai nebūtų iš pieno ir kiaušinių. Kaip sveikas užkandis labai tinka vaisiai, riešutai“, - linkėdama gražios šeimos šventės rekomenduoja VšĮ „Kretingos maisto“ mitybos specialistė.
60 sekundžių - tiek laiko paprastai reikia kraujo ląstelei apkeliauti visą organizmą
Kitas faktas
Komentarai