Sveika mityba – sveikos kraujagyslės

Sveika mityba – sveikos kraujagyslės

Norite turėti sveikas kraujagysles? Apsisaugoti nuo ankstyvos aterosklerozės, nutukimo, diabeto, hipertenzijos ir galybės kitų nemalonumų? Tuomet metas pasirūpinti savo mityba, nes tai pirmas žingsnis geros sveikatos link.

Kasdieniame mūsų maisto racione turėtų būti subalansuotas kiekis riebalų, angliavandenių, baltymų, vitaminų, mikroelementų ir skaidulinių medžiagų. Tačiau kartu su maistu gaunamos kalorijos, sotieji riebalai ir cholesterolis tikrai neprisideda prie puikios savijautos. Cholesterolis ir sotieji riebalai – didžiausias kraujagyslių priešas, tačiau joms ne mažiau kenkia ir vaisių bei daržovių skaidulų stoka. Todėl jei norite turėti sveikas kraujagysles, pirmiausia peržvelkite savo kasdienius mitybos įpročius. Gal ten per daug riebaus maisto ir per mažai šviežių vaisių bei daržovių?

Pradėkime nuo to, ko standartiniams lietuviams dažniausiai sunku atsisakyti: riebaus maisto. Štai keli patarimai, ką daryti, kad maistas būtų sveikesnis:

 

  • Rinkitės kuo liesesnė mėsą: kalakutieną ar vištieną. Jei nemėgstate virtos mėsos, galite ją kepti orkaitėje. Tokiu būdu mėsa neprisigers nereikalingų riebalų.
  • Jei mėgstate konservuotą žuvį, tarkime tuną, rinkitės tą, kuris pagamintas savo sultyse, o ne aliejuje.
  • Vartokite kuo mažiau sūrio produktų, nes jie – labai riebūs. Kartais galima pasimėgauti gabalėliu sūrio, tačiau nereikėtų juo gardinti kitų patiekalų – mėsos kepsnių ar makaronų.
  • Parduotuvėje rinkitės liesesnius pieno produktus: pieną, jogurtą, grietinę ir t.t.
  • Gamindami salotas stenkitės vengti riebių padažų iš grietinės. Salotoms gardinti labai tinka citrinų sultys ar neriebus jogurtas.
  • Stenkitės vengti saldumynų: pyragaičių, tortų, saldainių ir t.t.
      

Deja, vien tik atsisakyti riebaus maisto tikrai nepakaks. Norint gerai jaustis ir turėti sveikas kraujagysles, teks pasirūpinti didesniu kiekiu daržovių:

 

  • Daržovės tinka prie visų patiekalų, taip kad pasistenkite, jog daržovės taptų neatsiejama maisto dalimi.
  • Jei esate įpratę užkandžiauti, vietoj įprastų traškučių ar kitų skanėstų rinkitės vaisius, kurie ir skanūs, ir naudingi.
  • Bent kelis kartus per savaitę mėsišką patiekalą pakeiskite daržovių patiekalu.
  • Vietoje garnyro, tarkim bulvių ar ryžių, rinkitės kelių rūšių salotas.
  • Jei esate įpratę valgyti kelis skirtingus patiekalus vienu metu, tuomet pasistenkite, kad vienas iš jų būtų pagamintas iš daržovių.

Komentarai (1)

Linas 2012-02-06 17:19
Sveika mityba - ne tik sveikos kraujagyslės, bet ir aplamai sveikas visas organizmas

Ar žinote, kad...

Jeigu skauda gerklę, smulkiai supjaustykite svogūną ir užpilkite cukrumi. Po kelių valandų perkoškite ir gerkite po šaukštelį. Citrinos sultys, pasaldintos medumi,- geriausias vaistas užkimus.

Kitas faktas