Sveikata namuose. Ginamės nuo avitaminozės

Sveikata namuose. Ginamės nuo avitaminozės

Avitaminozė – skirtingų pagal klinikinius požymius ligų ir negalavimų, išsivystančių dėl kurio nors vitamino trūkumo (pavyzdžiui, vištakumas išsivysto dėl vitamino A trūkumas, skorbutas – vitamino C, rachitas – vitamino D, pelagra – vitamino PP), grupė. Vis dėlto daug dažniau trūksta iš karto kelių vitaminų – tai vadinama poliavitaminoze.

Avitaminozės požymiai: bendri negalavimai, silpnumas, susilpnėjęs imunitetas, kraujuojančios dantenos, trūkinėjančios kraujagyslės. Tiksliai nustatyti, kokių vitaminų jums trūksta, galima tik atlikus tyrimus.

Liaudies medicinos receptai nuo avitaminozės

Citrinų vanduo. Jeigu trūksta vitamino C ir sergate skorbutu, išspauskie 1 citrinos sultis į stiklinę vandens. Taip pat labai naudinga jas tiesiog valgyti – pjaustykite riekutėmis ir šiek tiek pabarstykite cukrumi. Nepakenks dažniau pasimėgauti ir kitais citrusiniais vaisiais – apelsinais, mandarinais, greipfrutais.

Beržo lapų arbata. 100 g gerai nuplautų ir susmulkintų jaunų beržo lapų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, palikite 3–4 valandoms, nukoškite. Gerkite po 2–3 kartus per dieną po stiklinę. Padeda nuo vitamino C trūkumo.

Šermukšnių ir erškėtuogių antpilas. 1 valgomąjį šaukštą smulkintų šermukšnio uogų ir erškėtuogių užpilkite stikline verdančio vandens, palikite pritraukti 4 valandas. Gerkite po 0,5 stiklinės 3 kartus per dieną.

Šermukšnių antpilas. Šermukšnių uogose yra vitaminų C, P, karotino, organinių rūgščių. Toks antpilas padės pavasarį papildyti vitaminų atsargas, sustiprinti organizmą: 2 valgomuosius šaukštus džiovintų uogų užpilkite į termosą 0,5 l vandens, po 1–2 valandų nukoškite. Gerkite po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną.

Juodųjų serbentų antpilas. Juodieji serbantai turi labai daug vitamino C. 2 valgomuosius šaukštus uogų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, laikykite 1 valandą. Išgerkite per dieną. Pavasarį galima pasipjaustyti jaunų serbentų šakelių, susmulkinti jas ir pavirti 7–10 minučių. Gerkite kaip arbatą.

Uogų antpilas. Lygiomis dalimis sumaišykite erškėtuoges, aviečių, bruknių ir serbentų lapus. 2 šaukštus smulkinto mišinio užpilkite vakare į termosą 0,5 l verdančio vandens, ryte nukoškite ir gerkite po 0,5 stiklinės 3–4 kartus per dieną. Stiprina organizmą, pasižymi uždegimus slopinančiomis ir šlapimą varančiomis savybėmis.

Vitamininga arbata. Jums reikės 2 dalių bruknių uogų, 3 dalių erškėtuogių uogų ir 3 dalių dilgėlių lapų. Smulkintą žaliavą gerai išmaišykite, 4 arbatinius šaukštelius mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, po 3–4 valandų nukoškite. Gerkite po 1 stiklinę 2–3 kartus per dieną.

Putino uogų arbata. Stiprina organizmą, pasižymi raminamuoju poveikiu. 1 šaukštą uogų užpilkite stikline vandens, palaukite 1–2 valandas, nukoškite. Gerkite po 0,5 stiklinės 2 kartus per dieną.

Komentarai

Ar žinote, kad...

Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus

Kitas faktas