Tirpi kava yra labai populiari daugelyje pasaulio vietų – Azijos ir Ramiojo vandenyno šalyse, Rytų Europoje, jos suvartojamas kiekis sudaro daugiau nei 50 proc. visų kavos gėrimų. Tirpi kava yra greičiau ir lengviau paruošiama nei kitos kavos rūšys, ji taip pat yra pigesnė. Tikriausiai daugelis yra girdėjęs apie kavos teikiamą naudą sveikatai, tačiau ar tirpi kava pasižymi tomis pačiomis teigiamomis savybės kaip ir kitų rūšių kavos?
Tirpios kavos gamybos procesas
Tirpi kava yra gaminama iš džiovintos kavos ekstrakto. Panašiai, kaip verdama įprasta kava, tirpios kavos ekstraktas gaminamas verdant maltas kavos pupeles, nors jis yra labiau koncentruotas. Užvirus, vanduo iš ekstrakto pašalinamas, kad būtų sausi fragmentai arba milteliai, kurie abu ištirpsta, kai jie įpilami į vandenį.
Tirpi kava yra gaminama dviem pagrindiniais metodais:
Džiovinimas karštyje. Kavos ekstraktas purškiamas į karštą orą, kuris greitai išdžiovina lašelius ir paverčia juos smulkiais milteliais ar mažais gabalėliais.
Džiovinimas šaltyje. Kavos ekstraktas užšaldomas ir supjaustomas smulkiais fragmentais, kurie po to džiovinami žemoje temperatūroje vakuumo sąlygomis.
Abiem būdais išsaugoma kavos kokybė, aromatas ir skonis. Dažniausias būdas paruošti tirpią kavą – tai vieną arbatinį šaukštelį miltelių užpilti puodeliu karšto vandens. Kavos stiprumą galima lengvai sureguliuoti į puodelį pridedant daugiau ar mažiau miltelių.
Tirpioje kavoje yra antioksidantų ir maistinių medžiagų
Kava yra vienas geriausių antioksidantų šaltinių šiuolaikinėje mityboje. Tirpioje kavoje, kaip ir įprastoje kavoje, yra daug sveikatai naudingų antioksidantų. Atliktų tyrimų duomenimis, tirpios kavos sudėtyje gali būti dar didesnis tam tikrų antioksidantų kiekis nei kitose kavos rūšyse, dėl jos apdorojimo būdo. Be to, viename standartiniame tirpios kavos puodelyje yra tik 7 kalorijos ir nedidelis kiekis kalio, magnio ir niacino (vitamino B3).
Tirpioje kavoje yra šiek tiek mažiau kofeino
Tirpioje kavoje paprastai yra šiek tiek mažiau kofeino nei įprastoje kavoje. Viename puodelyje tirpios kavos, kurioje yra vienas arbatinis šaukštelis miltelių, gali būti 30–90 mg kofeino, o viename puodelyje įprastos kavos – 70–140 mg. Kadangi kiekvieno žmogaus jautrumas kofeinui skiriasi, tirpi kava gali būti geresnis pasirinkimas tiems, kurie mėgsta kavą, bet ne itin toleruoja didelius kofeino kiekius. Per didelis kofeino kiekis gali sukelti: nerimą, miego sutrikimus, neramumą, skrandžio sutrikimus, drebulį ir greitą širdies plakimą.
Kenksminga medžiaga – akrilamidas
Akrilamidas yra potencialiai kenksminga cheminė medžiaga, kuri susidaro skrudinant kavos pupeles. Ši cheminė medžiaga taip pat dažnai randama įvairiuose maisto produktuose, dūmuose, namų apyvokos reikmenyse ir asmens higienos priežiūros produktuose. Įdomu tai, kad tirpioje kavoje gali būti iki dvigubai daugiau akrilamido nei šviežioje skrudintoje kavoje.
Per didelis akrilamido kiekis gali pakenkti nervų sistemai ir padidinti vėžio riziką. Tačiau akrilamido kiekis, kuris yra tirpioje kavoje, laikomas sveikatai nekenksmingu.
Tirpi kava, kaip ir įprasta kava, gali būti naudinga sveikatai
Kadangi tirpioje kavoje yra tų pačių antioksidantų ir maistinių medžiagų, kaip ir įprastoje kavoje, ji daro panašų poveikį sveikatai.
Geriamoji tirpi kava gali:
Pagerinti smegenų funkcijas;
Pagreitinti medžiagų apykaitą;
Sumažinti riziką sirgti neurodegeneracinėmis ligomis, tokioms kaip – Alzheimerio ir Parkinsono;
Sumažinti riziką sirgti 2 tipo diabetu;
Pagerinti kepenų veiklą ir sumažinti riziką sirgti kepenų ligomis, tokiomis kaip – cirozė ir kepenų vėžys;
Pagerinti psichinę sveikatą – sumažinti depresijos ir savižudybės riziką;
Prailginti gyvenimo trukmę.
Kaulai yra organizmo kraujo gamykla. Kas sekundę kaulų čiulpai pagamina 3 milijonus raudonųjų kraujo kūnelių
Kitas faktas
Komentarai