Košė yra puikus pasirinkimas pusryčiams, padedanti likti sotiems iki pietų. Ji, palaipsniui organizmo įsisavinama, užtikrina energingą savijautą ir leidžia išvengti nereikalingo užkandžiavimo. Beje, tai ne vieninteliai košės pliusai – kai kuriose iš jų apstu žmogui reikalingų maistinių medžiagų, kurios užtikrina gerą sveikatą.
Prie košių patariama patiekti: riešutų, sėklų, bananą ar avokadą, ar užbarstyti cinamono.
Susipažinkite su sveikiausių košių penketuku:
- Avižų košė. Avižinės kruopos išlieka vienos vertingiausių iš grūdinių kultūrų. Jose gausu žmogui būtinų medžiagų, tokių kaip: kalis, fosforas, magnis, cinkas, geležis, fluoras, vitaminai: A, E, B1, B2, B6, P. Šioje košėje gausu ląstelienos, kuri padeda auginti raumenų masę. Beje, ji stimuliuoja žarnyno veiklą, gerina medžiagų apykaitą.
- Ispaninio šalavijo košė. Didelis skaidulų ir baltymų kiekis, esantis ispaninio šalavijo sėklose – dar kitaip žinomo kaip chia, gali padėti numesti svorio. Šių sėklų tirpus pluoštas sugeria didelį kiekį vandens ir išsiplečia skrandyje, o tai padidina sotumo jausmą ir sulėtina maisto pasisavinimą.
- Grikių košė. Ši košė itin naudinga širdžiai, mažino cholesterolio kiekį kraujyje, mažina tikimybę susirgti storosios žarnos vėžiu.
- Rudųjų ryžių košė. Šie grūdai taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Rudieji ryžiai dar naudingi ir tuo, kad padeda „pernešti“ susikaupusias atliekas virškinamajame trakte, ilgai išlaiko sotumo jausmą bei padeda išvengti kraujo krešulių – trombų, susidarymo kraujagyslėse.
- Kynvos košė. Kynvoje apstu skaidulų, mineralų, antioksidantų ir visų devynių nepakeičiamų amino rūgščių, kurie būtini žmogui. Ši košė gali pagerinti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje ir netgi padėti numesti svorio.
Komentarai