Trumpai apie špinatus

Trumpai apie špinatus

Špinatai ne be reikalo laikomi vienomis iš pačių naudingiausių daržovių – jie turi labai daug vitaminų ir teigiamai veikia beveik visą organizmą.

 

  • Špinatuose gausu B grupės vitaminų, provitamino A, vitamino C ir K, taip pat – kalio, magnio ir karotinoidų.
  • Špinatai itin rekomenduotini žmonėms, turintiems regėjimo problemų (karotinoidai gerina regėjimą).
  • Ši daržovė pasižymi baltymų, padedančių lieknėti, gausa, turi labai mažai kalorijų (100 g – vos 23 kcal).
  • Termiškai neapdoroti šalina iš organizmo šlakus ir toksinus, turi  daug lengvai įsisavinamo jodo, todėl naudingi skydliaukei.
  • Ląsteliena stimuliuoja žarnyno veiklą ir padeda užkirsti kelią vidurių užkietėjimui.
  • Šviežiai spaustos sultys aprūpina organizmą vitaminais, mineralinėmis medžiagomis ir energija.

 
Kontraindikacijos. Didžiausias špinatų trūkumas yra tai, kad juose gana daug oksalo (arba rūgštynių) rūgšties, todėl šios daržovės netinka sergantiems inkstų uždegimu, šlapimo pūslės akmenlige ir kitomis šlapimo pūslės bei inkstų ligomis. Nepatartina jų vartoti ir tiems, kurie turi bėdų dėl kepenų, dvylikapirštės žarnos, tulžies pūslės, sergantiems podagra.
 
Jeigu nenorite atsisakyti špinatų, rinkitės pačius jauniausius lapelius – juose oksalo rūgšties bus daug mažiau!

Komentarai (1)

rita 2014-07-09 19:09
As daug valgau špinatu ir jo visos gerosios savybės tikrai jauciamos

Ar žinote, kad...

Vidutiniškai suaugęs žmogus turi apie 100 milijardų smegenų ląstelių, iš kurių apie 85000 prarandame kasdien. Jei visas savo smegenų ląsteles sujungtume į siūlą, jo užtektų nuo čia iki saulės ir atgal..

Kitas faktas