Tik įsivaizduokite: gaminate vakarienę šeimai ar draugams, o ją pagardinate savo pačių užaugintais prieskoniais, kurie visuomet švieži ir turi tikrai daugiau tiek maistinių vertybių, tiek paties skonio nei pirktiniai. Ir geriausia žinia ta, kad jums tikrai nebūtina turėti darželio šalia savo namų. Svarbiausius prieskonius galite užsiauginti tiesiog vazonėliuose, kurie papuoš virtuvės palanges.
Bazilikas
Šis nuostabaus aromato prieskonis yra tiesiog nepakeičiamas Viduržemio pajūrio kraštų virtuvės elementas. Jis puikiai tinka salotų, makaronų, padažų ar net mėsos bei žuvies gardinimui. Ar kada nors ragavote tikrų Itališkų patiekalų? Be baziliko dauguma italų tiesiog neįsivaizduoja savo kasdienybės. Ir tai visai nestebina, nes bazilikas ne tik suteikia savotišką skonį bei kvapą, bet ir gerina virškinimą. O tai labai svarbu sočiai ir skaniai pavalgyti mėgstantiems italams.
Petražolės
Šį prieskonį žino kiekvienas lietuvis, juk petražolė – vienas iš vertingiausių prieskoninių augalų, tinkanti mėsos, žuvies, padažų, daržovių, grybų ir net sumuštinių gardinimui. Pertražolėse gausu vitaminų ir mineralinių druskų, o apie jų gydomasias savybes tikriausiai parašytume visą knygą. Gaila, tačiau dauguma žmonių petražolės neįvertina ir naudoja ją tik kaip puošybos elementą.
Rozmarinas
Tai dar vienas Viduržemio pajūrio regione pamėgtas prieskonis, savo skoninėmis savybėmis sužavėjęs ir ne vieno lietuvio širdį. Juk lietuviai – skanių kepsniukų mylėtojai, o rozmarinas – vienas iš dažniausiai naudojamų mėsos prieskonių. Ypatingai rozmariną pamėgę veršienos gerbėjai. Be to, šį prieskonį galima sudžiovinti.
Kalendra
Alkio jausmas atsiranda praradus 1% organizmo vandens. Netekus organizmui daugiau kaip 5% vandens, žmogus praranda sąmonę, o daugiau 10% - mirti
Kitas faktas
Komentarai (3)