Vasara stiklainyje: kaip išsaugoti gėrybes žiemai

Vasara stiklainyje: kaip išsaugoti gėrybes žiemai

Išauginti derlių – tik pusė darbo. Kita pusė – pasirūpinti, kad jūsų triūsas teiktų džiaugsmą jums ir jūsų artimiesiems kaip galima ilgiau. Kaip ruošti atsargas žiemai?

Renkamės tarą

Geriausia tara naminiams konservams – stiklainiai. Jie puikiai tiks tiek uogienėms, tiek raugintiems, tiek marinuotiems produktams.

Visi kiti indai tokiu universalumu nepasižymi. Tarkim, plastikiniai indai tinka raugintiems kopūstams arba agurkams, tačiau ant dugno turi būti nurodyta, kad tokia tara tinka sąlyčiui su maistu. Paruošti agurkus ir kopūstus galima emaliuotame puode, tačiau laikyti konservų jame ilgesnį laiką negalima.

Kalbant apie dangtelius – hermetiškiems konservams galima naudoti tiek užsukamus, tiek užspaudžiamus metalinius.

Laikas gaminti

Stiklainius marinuotoms daržovėms, uogienėms, sultims ir kompotams, kuriuos reikia hermetiškai uždaryti, prieš naudojimą reikia sterilizuoti (pakaitinti aukštoje temperatūroje). Geriausiai tinka sterilizavimas garais.

Suprantama, tinkamai reikia paruošti tiek vaisius, tiek daržoves: gerai nuplauti, užpilti verdančiu vandeniu, palaukti 3-5 minutes (blanširavimas), sudėti į stiklainius. Galiausiai sudėti žaliavas į stiklainius ir užpilti verdančiu sirupu (vaisius) arba sūrymu (daržoves), palaikyti 5-10 minučių, nupilti, vėl užvirinti ir vėl išpilstyti į stiklainius.

Dabar stiklainius galima užsukti, tačiau nepamirškite, kad dangtelius taip pat reikia sterilizuoti (galima palaikyti verdančiame vandenyje 7-10 minučių). Uždarytus stiklainius apverskite dangteliais žemyn – tai padės pašalinti oro burbuliukus ir papildomai sterilizuos dangtelius. Apsukite viską šiltu audiniu, kad stiklainiai lėtai atvėstų. Atvėsusius stiklainius galima laikyti sandėliuke ar kitoje vietoje.

2 psl. »

Komentarai

Ar žinote, kad...

Viename kvadratiniame pažasties odos centimetre gali būti iki 500 milijonų bakterijų

Kitas faktas