Vasaros gėrybės jūsų sveikatai

Vasaros gėrybės jūsų sveikatai

Šiltasis metų laikas dovanoja galimybę pasirūpinti savo sveikata – pasirinkti vaistažolių, uogų ir kitų gėrybių. Nepraleiskite progos!
 
Kokias vaistažoles galima rinkti vasarą?
 
Vaistininkas žolininkas Marius Lasinskas pataria, kokių žolelių galima pasirinkti šiltuoju metų laiku ir kaip jas džiovinti.

Vasarą galima apsirūpinti tokiomis atsargomis: siauralapio gauromečio žolės (t.y. lapai, žiedai ir stiebo viršutinė dalis), ieškokite jos miškų kirtimuose, sausose vietose, gali augti net pajūrio kopose; liepų žiedų, paprastųjų raudonėlių žolės (kur jo reiktų ieškoti, parodo jo lotyniškas pavadinimas oros – kalnas, ganum – pažiba; todėl jo ieškokite kalnų pašlaitėse, apšviestose saulės spindulių); drėgnose, šlapiose vietose rinkite pelkinę vingiorykštę; taip pat patartina paieškoti smėlyninio šlamučio, kuris mėgsta sausas vietas, ypač gausu Dzūkijoje. Soduose galite rinkti: vaistinių medetkų žiedus (žinoma, juos reikia auginti, nes gamtoje savaime neauga), dirvinio asiūklio žolę, dilgėlių, o rudeniop ir sėklų, mėtų lapus ir daug kitų vaistinių ir maistinių augalų.
 
Kokiose vietose geriausia rinkti vaistinius augalus?

Augalus reikia rinkti kiek įmanoma švaresnėse vietose, kuo toliau nuo kelių, geležinkelių ir kitų taršos šaltinių. Taip pat jų nerekomenduojama rinkti šalia didelių pasėlių laukų, nes jie būna purškiami įvairiomis cheminėmis medžiagomis. Geriausia ten, kur mažai lankosi žmonės, kur gamta yra švari ir rami.
 
Ką svarbu žinoti norint džiovinti ir paruošti augalus saugojimui?
 
Pirmiausia augalai turi būti surenkami tam tikru metu, paprastai rasai nukritus. Apie 12 valandą dienos renkami žiedai, lapai ir žolė, o šaknys gali būti kasamos nepriklausomai nuo oro sąlygų vėlai rudenį ar anksti pavasarį. Tokie yra bendri patarimai, tačiau kai kuriuos augalus reikia rinkti kiek kitaip. Kaip – galima pažiūrėti specialioje literatūroje, pasitikrinti, kokia mėnulio fazė ir kokius augalus tada rinkti. Jei gerai surinkote augalus, tuomet jie gerai ir džius, bet dažniausiai reikia dar pasistengti sukurti tokias džiovinimo sąlygas: gerai vėdinama patalpa (pvz. malkinė, palėpė), nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugota pakankamai šilta ir sausa vieta. Saugoti popieriniuose maišuose ar stiklainiuose, priklausomai nuo augalo dalių ir rūšies.

2 psl. »

Komentarai

Ar žinote, kad...

Liežuvis turi apie 9000 skonio receptorių. Skonis geriausiai skiriamas esant 24 laipsniams Celsijaus

Kitas faktas