Niekam ne paslaptis, kad Viduržemio jūros dieta daro labai gerą poveikį fizinei žmonių sveikatai. Jos gerbėjai dabar gali džiaugtis dar labiau – nustatyta, kad dieta naudinga ir psichikai.
Bendrame Las Palmas de Gran Kanarijos ir Navaros universitetų mokslininkų projekte ketverius metus buvo stebimi daugiau kaip 11 000 savanarių, vertinama jų gyvenimo kokybė. Tai, kad žuvis, jūros gėrybės, vaisiai, alyvuogių aliejus, riešutai ir pupos apsaugo organizmą nuo lėtinių ligų ir ilgina gyvenimo trukmę, įrodyta daugybe tyrimų. Tačiau mokslininkams ramybės nedavė ir klausimas, kokią įtaką ši dieta daro psichinei žmonių būklei.
Viduržiemio dietos ypatumas tas, kad pagrindinių valgymų metu reikia vartoti įvairias grūdines kultūras, vaisius ir daržoves, alyvuogių aliejų ir pakankamai vandens (maždaug po 2 litrus per dieną). Leidžiama saikingai vartoti vyną, žuvį, mėsą ir kiaušinius. Cukraus, saldumynų ir miltinių gaminių įtraukti į racioną taip pat nedraudžiama, tačiau tai turi būti daroma retai ir mažais kiekiais.
Pasirodo, kad žmonės, besilaikantys Viduržemio jūros dietos, jautėsi fiziškai geriau, be to, didžioji jų dauguma buvo ramūs, nusiteikę geranoriškai ir optimistiškai.
Tyrimui vadovavusios Patricijos Henriquez Sanchez teigimu, toks racionas yra sveikas visais atžvilgiais.
40-50 % žmogaus kūno šilumos gali būti išvėdinta per galvą (be kepurės), nes galvoje yra labai daug kraujagyslių
Kitas faktas
Komentarai (2)