Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2011 m. Lietuvoje palyginti su 2010 m. smarkiai išaugo žarnyno infekcinių ligų protrūkių skaičius. Pernai buvo užregistruoti 437 žarnyno infekcinių ligų protrūkiai. Šiuose, dažniausiai per maistą plintančių ligų židiniuose, susirgo ir į asmens sveikatos priežiūros įstaigas kreipėsi 1228 asmenys, 873 (71 %) asmenys buvo gydomi ligoninėse. 2010 m. tokių protrūkių buvo 190, o protrūkių metu žarnyno infekcinėmis ligomis susirgo 538 asmenys.
"Nerimą kelia augantis susirgimų skaičius. Ligų protrūkiai parodo, kad nepaisoma asmeninės ir maisto tvarkymo higienos, neatsakingai elgiamasi su maisto žaliavomis", - sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas dr. doc. Saulius Čaplinskas.
Per maistą plintančios užkrečiamosios ligos protrūkis – tai sergamumas, kylantis tam tikromis sąlygomis, esant dviem ir daugiau epidemiologiškai susietiems žmonių tos pačios užkrečiamosios ligos ir (ar) infekcijos atvejams, arba situacija, kai nustatytas atvejų skaičius viršija laukiamus įprastinius skaičius ir kai atvejai yra susiję arba gali būti susiję su tuo pačiu maisto ar vandens šaltiniu.
Pagal susirgimų išplitimo židiniuose pobūdį ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro protrūkių apibūdinimą, 352 (80,5 %) protrūkiai atitiko šeimyninio protrūkio apibūdinimą (2 ir daugiau epidemiologiškai susiję atvejai vienoje šeimoje), 85 (19,5 %) protrūkiai atitiko išplitusio protrūkio apibūdinimą (2 ir daugiau epidemiologiškai susiję atvejai, užregistruoti daugiau nei vienoje šeimoje).
Dvidešimt vienas išplitęs protrūkis buvo susijęs su maisto tvarkymo subjektais (maitinimo ir prekybos įmonėmis), 52 protrūkiai kilo vaikų ugdymo įstaigose, keturi protrūkiai kilo dėl privačiuose pobūviuose vartoto maisto, paruošto namų aplinkoje, 7 protrūkiai buvo siejami su užsikrėtimu kitose vietose.
Širdies ir kraujagyslių ligos – sveikatos sutrikimas, kasmet nusinešantis daugiausia žmonių gyvybių.
Kitas faktas
Komentarai