Burokėliai – vienos populiariausių ir įprasčiausių daržovių mūsų virtuvėje, ir ne be reikalo: jie ne tik skanūs, bet ir naudingi, turi mažai kalorijų, bet daug vitamino C, В grupės vitaminų, folio rūgšties, obuolių, citrinų, pieno ir kitų rūgščių, kurios skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir gerina virškinimą, taip pat magnio, vario, reikaling...
Sulieknėti ir puikiai atrodyti nori tikriausiai visi. Ar žinojote, kad įgyvendinti šią svajonę jums gali padėti kmynai?
Rudens pradžia – turbūt geriausias metų laikas laikytis dietos: šiuo periodu netrūksta šviežių vaisių ir daržovių, dėl kurių dietos bus ne tik efektyvios ir nekaloringos, bet ir naudingos sveikatai. Suprantama, kad kils pagunda pasislėpti po antklode, šveisti saldžias bandeles ir lepintis karštu šokoladu, tačiau kas liks iš figūros, kurios taip ...
Gydytojai dažnai primena, kad druskos suvartojame per daug, tačiau kartais atrodo, kad rankos tiesiog pačios siekia ko nors sūraus... Kodėl taip nutinka, kuo druska žalinga organizmui ir ar įmanoma sumažinti potraukį jai?
Skaičiuojantiems kalorijas niekada negalima aklai tikėti viskuo, kas rašoma ant produkto pakuotės – juk patiekalo kaloringumas labai priklausys nuo to, ką ir kaip gaminsite. Siūlome sužinoti, kiek kalorijų turės 100 g produkto, jeigu pasirinksite vieną iš nurodytų gaminimo būdų (beje, išduosime paslaptį: didesnis kaloringumas – ne visada blogybė!)
Rugpjūčio antroje pusėje turgūs ir prekybos centrai pakvimpa arbūzais. Ar žinote, kuo šie vaisiai (o tiksliau – netikros uogos) naudingi mūsų organizmui, kaip juos išsirinkti ir su kuo valgyti?
Žarnyno valymo procedūrų pradininku laikomas rusų biologas ir Nobelio premijos laureatas Ilja Mečnikovas. Jau prieš šimtmetį savo „Optimizmo etiuduose“ jis rašė, kad labiausiai žmogaus amžių trumpina organizmo apsinuodijimas toksinais, susidarančiais žarnyne pūvant mikroflorai.
Atsikratyti ilgą laiką kauptų kilogramų sudėtinga, tačiau įmanoma – svarbu tik laikytis kelių taisyklių, ir nereikalingas svoris nepastebimai ištirps savaime. Vis dėlto siekiant greitesnių rezultatų šios taisyklės neretai ignoruojamos... Kokios dažniausios klaidos kliudo lieknėti?
Daugelis iš mūsų kasdien kartoja tas pačias mitybos klaidas: derina nesuderinamus produktus, vakarienei valgo tai, ką reikėtų pusryčiams, ir atvirkščiai. Ką daryti?
Amerikoje populiarus riešutų sviestas intensyviai skinasi kelią ir į lietuvių virtuvę. Tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorės Bertos Garuckės teigimu, tautiečiai po truputį įvertina šio valgio naudą ir randa vis daugiau jo panaudojimo būdų (pavyzdžiui, kad ir pagardinant paprasčiausius blynelius).
Tikriausiai jus, kaip ir absoliučią daugumą, reguliariai kamuoja amžinas klausimas: ką valgyti šiandien? Gal neštis į darbą savo gamintą maistą? Gal ieškoti netoliese esančių kavinių? O gal tiesiog pasitenkinti lengvu užkandžiavimu? Mitybos specialistų teigimu, į pietų pertrauką darbe derėtų žvelgti atsakingai ir šį dienos ritualą paversti lygia...
Gana plačiai paplitusi nuomonė, kad negalima valgyti po 18:00. Dietologai nesutinka – jų teigimu, vakarieniauti galima net ir vėliau (svarbiausia, kad atsirinktumėte tinkamus produktus – taip galėsite pagražinti ir išsaugoti figūrą, nepriaugsite nereikalingo svorio).
Ar žinojote, kad šiuo metu Europoje išmetama maždaug 88 mln. tonų maisto per metus? Prie to prisideda ir lietuviai – kiekvienas iš mūsų kasmet išmeta apie 60 kg nesuvalgyto maisto. Vasarą išmetamo maisto kiekiai išauga dar labiau, tai didžiulė žala ne tik planetai, jos resursams, bet ir kiekvienam vartotojui – tai gali ženkliai kirsti per kišenę...
Pakalbėkime apie tai, kokie produktai rūgština, kokie – šarmina organizmą, ir kaip tai veikia mūsų sveikatą.
Vienas iš pagrindinių veiksnių, neleidžiančių augti nereikalingiems kilogramams ir padedančių greitai atsikratyti antsvorio – greita medžiagų apykaita (metabolizmas). Vienus tuo apdovanojo pati gamta, kiti gi turi pasistengti patys. Medžiagų apykaitą pagreitinti galima ne tik sportuojant – ją greitina ir kai kurie maisto produktai.
Šiltuoju metų laiku ant stalo atsiranda daug įvairiausių daržo gėrybių: kiekvienas turi iš ko pasirinkti – ir pagal spalvą, ir pagal skonį, ir pagal naudingąsias savybes. Tačiau viena daržovė jau daug metų neužleidžia lyderių pozicijų. Anot mitybos specialistų, trumpavaisiai agurkai – tiesiog idealus pasirinkimas.
Šių metų laiku karaliaujančias uogas ir kitas daržo gėrybes sočiai valgome šviežias, tačiau, kai jų atsargų pripildome ir ateičiai, į pagalbą pasitelkiame kepinius. Juk šviežiomis uogomis, vaisiais ar daržovėmis galima įdaryti blynus, kepti pyragus, dėti ant picos ar integruoti į kitus patiekalus. Tiesa, neatsiejamas kepinių komponentas – miltai...
Dažnas iš mūsų valgymui neskiria tiek dėmesio, kiek reikėtų. Skubūs pietūs ar vakarienė priešais kompiuterį ar televizoriaus ekraną, greitas užkandis bėgant į susitikimą – tokius kasdienius mitybos įpročius neretai lydi pilvo pūtimas, sunkumas, persivalgymo jausmas, o ateityje tai gali sukelti ir rimtų sveikatos sutrikimų. Vaistininkė ir profesi...
60 sekundžių - tiek laiko paprastai reikia kraujo ląstelei apkeliauti visą organizmą