Poilsis gamtoje šiltuoju metų laiku jau sunkiai įsivaizduojamas be lietuvių pamėgto griliaus. Ant grotelių keptas maistas – ir skanus, ir sotus. Vaistininkas Marius Lukštaraupis sako, kad kartais pasimėgauti kepsniais ant grotelių nėra nieko bloga, tačiau svarbu žinoti, kaip tinkamai maistą paruošti ir kepti, kad nesusidarytų kenksmingos toksinė...
Kartą paragavę saliero, jo skonio jau niekada nepamiršite. Itin patrauklios išvaizdos ir pretenzingo skonio salieras drąsiai gali didžiuotis ir naudingųjų maistinių medžiagų šaltinio titulu. Ši daržovė puikiai papildo įvairių patiekalų spalvinę paletę ir skonines savybes, todėl jos populiarumas neblėsta.
Populiarumo nestokojanti sveikesnės mitybos tendencija kardinaliai keičia daugelio vartotojų požiūrį net ir į tokius kasdienius maisto produktus kaip duona. Galbūt kaip tik tai ir lėmė, jog seni ir užmiršti receptai šiandien atgyja iš naujo, o kartu atrandama ir dar nežinotų faktų.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad rytais valgantys košes mažiau užkandžiauja kaloringais užkandžiais ir dažniau renkasi sveikesnes alternatyvas, todėl lengviau išlaiko sveiką svorį ir juos rečiau vargina antsvoris, nutukimas. O ką daryti, jei ta pati avižų ar kitų įprastų kruopų košė jau pabodo, o ryte nėra laiko naujiems eksperimentams virtuvėje?
2018-ųjų Pasaulio Sveikatos Organizacijos (PSO) mitybos ataskaitos duomenys šiurpina: su mityba susijusių ligų rodikliai vieni prasčiausių per visą istoriją. Ne išimtis ir Lietuva – širdies ir kraujagyslių ligos vis dar dažniausia ankstyvos mirties priežastis, o dėl šių ligų atsiradimui įtaką darančio anstvorio kenčia daugiau nei pusė šalies sua...
Persivalgymas – nuolatinis švenčių palydovas, kadangi daugumai didžiosios metų šventės labiausiai siejasi su vaišėmis nukrautu stalu ir valgymu ištisą dieną. Ne išimtis ir Velykos. Kaip pažymi mitybos ekspertė Indrė Trusovė, prieš sėsdami prie šventinio vaišių stalo turėtume nepamiršti apie persivalgymo pasekmes: skrandžio skausmus, silpnumą ir ...
Jau įprasta, kad balandį parduotuves užplūsta šviežias lietuviškų pomidorų derlius. Tiesa, kasmet tikslus jo pasirodymo laikas priklauso nuo gamtinių sąlygų, tačiau šis pavasaris jau džiugina pirkėjus ką tik nuskintais vietos augintojų pomidorais. Būtent švieži, gerai sunokę pomidorai yra patys vertingiausi dėl juose esančių maistingųjų medžiagų...
Daugelis lietuvių neįsivaizduoja savo šventinio stalo be majonezu pagardintų patiekalų. Vis tik mitybos specialistai šiuo produktu siūlo nepiktnaudžiauti, o renkantis – atidžiau atkreipti dėmesį į jo sudedamąsias dalis.
Pusryčiai – svarbiausias dienos maistas, kuriuo, perfrazavus garsiąją kinų patarlę, nereikėtų dalintis nei su draugu, nei su priešu. Pasak mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, tinkamai parinkti pusryčių patiekalai gali ne tik suteikti vertingos energijos dienai, bet ir padėti pagerinti savijautą. Kaip pavyzdį V. Kurpienė pateikia avižas – eksp...
Parduotuvių lentynose savo apvaliomis formomis ir ryškia spalva pirkėjų akis jau masina šviežio derliaus ridikėliai. Ankstyvasis pavasaris šioms daržovėms yra pats pikas, todėl nepraleiskite progos pasinaudoti jų nauda. Ridikėliai – nuo seno pažįstama, lietuvių mėgstama, pilna vitaminų ir skoninių savybių daržovė, kuri lengvai pasiduoda įvairiem...
Mėsa ir jos gaminiai visada kėlė daugybę diskusijų. Tiesa, mitybos specialistų teigimu, visiškai išbraukti jos iš savo valgiaraščio nederėtų. Tačiau dažnam vartotojui kyla natūralus klausimas: kokią gi mėsą – raudoną ar baltą – rinktis, kuri iš jų vertingesnė ir kaip dažnai derėtų mėsingus patiekalus įtraukti į savo kasdienį meniu?
Norint, kad treniruotė būtų išties rezultatyvi, jai reikia ruoštis iš anksto – ne tik nusimatyti treniruotės planą, bet ir pavalgyti, kad sportuojant nepritrūktų jėgų, sako sveikos gyvensenos šalininkė, populiaraus tinklaraščio „Su Ingrida“ autorė Ingrida Martinkėnaitė. Tad ko užkąsti prieš sportą, kad treniruotė praeitų sklandžiai?
Petražolės – augalas, apie kurį galima pasakyti: ir maistas, ir vaistas. Jos turi daug vitaminų ir naudojamos pačių įvairiausių ligų ir negalavimų gydymui.
Įsivaizduokite maistą, kuris būtų ne tik skanus, bet ir maistingas, sveikas, padėtų išlaikyti normalų kūno svorį, pagerintų nuotaiką ir sumažintų riziką sirgti įvairiomis ligomis. Taip nebūna? Įvertinus keleto tyrimų, atliktų Šiaurės Amerikoje ir Vakarų Europoje duomenis, atrinkta 10 naudingiausių sveikatai maisto produktų.
Kava – vienas populiariausių gėrimų pasaulyje: kasdien suvartojama daugiau nei 5 milijardai puodelių. Daugelis žmonių be jos neįsivaizduoja savo ryto. Tačiau ar kavą vartoti sveika? Daugybė mokslinių tyrimų atskleidė tiek neigiamus, tiek teigiamus kavos vartojimo aspektus.
Tik labai nedidelė dalis žmonių nėra girdėję apie genetiškai modifikuotus maisto organizmus, (kitaip – GMO) ir iš jų gaminamus maisto produktus, tačiau jie vis dar yra apipinti daugybės mitų, o poveikis žmogui ir aplinkai vis dar kelia daugybę diskusijų. Kaip juos atpažinti ir sumažinti jų suvartojimą?
Darbas biure turi tiek pliusų, tiek minusų. Didžiausias jo trūkumas yra tai, kad judama labai mažai – geriausiu atveju atsikeliama tik pavalgyti arba pasidaryti kavos.
Štai kelios priežastys dažniau įtraukti greipfrutus į savo racioną.
Nusprendėte laikytis itin griežtos dietos, kad atsikratytumėte nereikalingų kilogramų? Tikriausiai ši naujiena jus labai nuvils: gali būti, kad valgote nepakankamai, kad sulieknėtumėte.
Dauguma laikosi nuomonės, kad valgyti daug daržovių ir vaisių ar pildyti vitaminų atsargas būtina pavasarį ar vasarą, o šaltuoju metų laiku galima atsipalaiduoti ir rinktis sotesnį, riebesnį maistą. Ar tikrai sveika mityba žiemą dėl sumažėjusio daržovių ir vaisių asortimento yra sunkesnė? Mitybos specialistų teigimu, tai tik mitas: jie pabrėžia,...
Išskleistų plaučių paviršiaus plotas sudarytų 80 kvadratinių metrų. Tai maždaug pusė krepšinio aikštelės ploto